Prowiant na drogę. Co zabrać?

Nawet kilkudniowy wyjazd wymaga odpowiedniego przygotowania. Oprócz planowania zawartości bagażu, musimy obmyślić, co będziemy jeść podczas podróży. Pamiętajmy, by jedzenie było lekkostrawne.

Zbyt ciężkie dla naszego żołądka produkty, mogą skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami, które zepsują wyjazd. Podstawą weekendowego wyżywienia powinien być suchy, ale zarazem zdrowy prowiant. W podróż warto zabrać własnoręcznie przygotowane kanapki.

Zrezygnujmy z wędliny, która może się szybko zepsuć i zastąpmy ją innymi dodatkami, takimi jak ser. Zamiast dodawać warzywa do kanapek, możemy zapakować je w całości do hermetycznego pojemnika. W takiej postaci dłużej zachowają swoją świeżość.

W drodze możemy chrupać ogórki, marchewki czy pokrojoną paprykę. Nie można zapomnieć również o owocach. To doskonała przekąska na upalne dni.

Zapakujmy do pojemników winogrona, banany, gruszki lub jabłka. W podróży dobrze sprawdzą się również wafle ryżowe, chrupkie pieczywo i batoniki musli.