W przeciągu ostatnich dziesięciu lat w Polsce, znacznie zwiększyła się powierzchnia uprawy kukurydzy. Duży wpływ na taki obrót sprawy miało między innymi spore zapotrzebowanie na tę roślinę, nie tylko w kraju, ale i na całym świecie.

Kukurydza to roślina, którą można uprawiać na glebach przewiewnych, pulchnych oraz lekkich. Idealnym przedpolem dla kukurydzy są rośliny okopowe, uprawiane na obornikach.

Kukurydza przyjmie się również na glebach słabych, pod warunkiem, że będą one nawożone organicznie. Uprawę tej rośliny należy rozpocząć jesienią, poprzedniego roku przed zbiorami.

Ważne są także wiosenne zabiegi uprawowe, które trzeba wykonać jak najszybciej. Dla prawidłowego rozwoju korzeni kukurydzy konieczny jest fosfor, dlatego też nie należy zapominać o jego dostarczaniu.

Ogromne znaczenie ma również cynk, który zapewnia kukurydzy większą odporność na chłód. Istotną sprawą jest też wybór odmiany.

Kukurydza może być uprawiana pod ziarna, kiszonkę lub CCM (corn cob mix), czyli kiszonkę z odkoszulkowanych, rozdrobnionych kolb.